Om natur, seværdigheder, mad og mennesker i tekst og foto

19-04-2020

Avnø Naturcenter var tidligere base for Avnø Flyvestation, som gennem mange år, havde deres skole her. Det har været en omtumlet tilværelse, hvor der op gennem historien har været truffet mange beslutninger om, hvorvidt flyvestationen skulle fortsætte eller ej, eller under hvilke omstændigheder, den evt. skulle fortsætte.

I 1996 traf Naturklagenævnet beslutning om, at arealerne skulle fredes og udlægges som naturområde. I 2003 blev flyvestationen overdraget til Skov- og Naturstyrelsen. 

I dag fremstår stedet som et storslået naturområde, hvor der er masser af liv både til vands og til lands. Der er et rigt fugleliv, snoge, 2 sjældne tudsearter og man kan se, at sælerne soler sig på de store sten i vandet - i hvert fald, hvis man har sin kikkert med. 

Hvis man er fugleinteresseret, er dette sted et slaraffenland, og én af grundene er, at der er mulighed for at opleve havørnen, der med sit vingefang på op til 3 meter, er en kæmpe på himlen. Når alle de mindre fugle går på vingerne samtidig, kan det sagtens skyldes, at der er en havørn i nærheden. 

Der er flere forskellige afmærkede vandreture på det store område, der har åbent døgnet rundt, og hvor man kan få en masse gode oplevelser. Det store udkigstårn er også åbent døgnet rundt, og har man interesse i astronomi, er stedet ligeledes særdeles velegnet til at se og studere planeter og stjerner, fordi der ikke er noget forstyrrende kunstigt lys om natten. 

Appropos natten... der er mulighed for at overnatte i shelters.

På min tur i området havde jeg fornøjelsen af at se en snog i græsset, høre ikke bare én, men flere lærker, som jeg heldigvis også fik øje på, et par harer, der gerne ville være kærester og ellers masser af andre forskellige fugle bl.a. store flokke af grågæs, sommerfugle og blomster. 

Selv om stedet var godt besøgt, var det sagtens muligt at få en oplevelse af at være alene i naturen, måske fordi stilheden var tilstede og vidderne er store. Kan varmt anbefales!

05-04-2020

Jeg er sikker på, at det for mange mennesker er en svær tid, nu her, mens vi har Coronapandemi. Flere ting er svære, rigtig svære, og for nogle også meget, meget alvorlige.

Det bliver der både sagt og skrevet en masse om - og det er godt at få fokus på det altsammen.

Noget af det, jeg især er optaget er, er ensomheden. Følelsen af at være så alene, at det næsten bliver ubærligt. Det gør ondt og det skaber stor tomhed indeni. Det er der mange, der er. Det var der også mange der var før denne pandemi, men nu er der kommet stor fokus på det. Og midt i alt det forfærdelige, så er det faktisk positivt, at det ikke længere er så skamfuldt at sige højt: Jeg er ensom...

Typisk for tabuer er, at de er skamfulde at være bærere af. Vi kan føle os som de eneste i verden, der har det sådan, måske er vi nogle mærkelige nogen, måske er det vores egen skyld...

Ensomhed bl.a. er ikke noget, vi snakker højt om i de sammenhænge, vi færdes i, og måske ligger der lidt i det, at hvis vi ignorerer det, så forsvinder det nok..? Måske pirker det til vores egen dårlige samvittighed, måske er vi bange for selv at blive ensomme, måske ved vi ikke, hvordan vi skal møde det...?

Denne krise har, i hvert fald mange steder, bevirket, at mange flere mennesker er begyndt at gøre noget for nogle andre. Jeg hører de fortæller, at det gør dem glade! Hvor er det skønt, og mit allerbedste håb er, at det ikke kun er i krisetid, at næstekærligheden er så stor. 

Jeg håber, at alle vil være mere opmærksomme på andre, og at endnu flere kontakter, der - på afstand - er skabt nu, vil være kontakter, der fortsat vil eksistere på den anden side.. 

22-03-2020

Der er ingen, der ikke er påvirket af denne altomspændende Coronavirus. Det er vigtigt, vi passer på os selv og på hinanden, og følger de anvisninger, der kommer fra myndighederne.

Jeg hører om mange småbørnsfamilier, der føler sig presset i fht hvordan de skal bruge tiden sammen. Endnu engang må jeg anbefale naturen som et fantastisk sted. Man kan sagtens opholde sig udenfor, nyde solen og næsten glemme, at der er en sundhedskrise i landet, i verden.

Lige nu er der masser af gode sager, der kan bruges i madlavningen - fx. brændenælder, skvalderkål og ramsløg. Det kan være et fællesprojekt at plukke de forskellige urter, og så tage hjem og lave noget ud af det. Det kan være en suppe af brændeælderne, eller til at komme i pandekage- eller bolledejen, - evt. lave et bål og koge/stege/bage der. Der er også mulighed for at bruge skvalderkålen i salaten eller som en pesto. Der findes en masse muligheder, og har du ikke selv opskrifterne, kan de googles.

Selv har jeg plukket ramsløg, som jeg laver pesto af. Det kan også bruges til at lave fx. olie eller salt af. Pestoen kan fryses, og det er skønt at have lidt på lager - også til når de mørke tider, vender tilbage. Pestoen kan bruges til rigtig mange ting... I salater, til den varme mad, hvor det er retter med fx. fisk, kylling og lam. Eller kom en klat ovenpå leverpostejsmaden eller spis det sammen med en æggemad.

Jeg er glad for denne opskrift på Ramsløgspesto, der svarer til ca. 1 ml. stort syltetøjsglas:

Ca. 100g skyllede ramsløgsblade

Ca. 50g ristede hasselnødder og pinjekerner

Ca. 50g revet Granaost eller Parmesanost

Skallen af 1 økologisk citron

saften fra en 1/2 citron

Ca. 1 1/2 dl. olivenolie

Det hele blendes og smages evt. til med salt og peber. 

Jeg fryser det ned i små portioner i fryseposer, og det jeg skal bruge nu, kommes på små glas med låg, som man kan skylle i lidt atamon. Hvis man plukker mere, end man får lavet pesto eller andet af, så er det muligt at fryse bladende ned, efter de er skyllet. 

God urtejagt - og god fornøjelse!

14-03-2020

Jeg vil tro, at der nu er godt gang i havearbejdet i takt med at solen og dermed forårsfornemmelserne er kommet frem.

Inden du kører alt dit haveaffald på genbrugspladsen, så vil jeg opfordre dig til at lade være...

Grene, kviste og andet krat er uundværligt for insekterne. Så hvis du lægger det på et uforstyrret sted i haven, vil det tiltrække alle mulige insekter, som nedbryder materialet over tid. Insekterne tiltrækker fuglene, så det vil skabe noget liv, som ellers vil forsvinde lidt efter lidt. Der udover er krattet og grenene også et godt opholdssted og redested for bl.a. padder og pindsvin. 

På Danmarks Naturfredningsforenings hjemmeside, kan du desuden blive inspireret i fht at lave dine egne insekthoteller og andre spændende ting, som kan tiltrække insekterne. Mange børn vil sikkert også synes, at det er spændende at være med til, og sammen kan I få nogle gode og lærerige timer sammen udenfor. Prøv at tjekke det her link...

 https://www.dn.dk/nyheder/guide-sadan-bygger-du-insekthoteller-til-din-have/ 

En anden ting, som også vil være godt at gøre i fht at skabe biodiversitet, er at få en masse vilde blomster i haven. Ud over at det er kønt at se på, vil du garanteret opleve, at der pludselig kommer flere bl.a sommerfugle i din have. Desuden slipper du for at slå græsset der, hvor de vilde blomster gror ;-) 

Det du skal gøre er at vælge et område af din græsplæne og grave græsset af. Dernæst skal du blande dine vilde blomsterfrø med sand og sprede det udover jorden, som før var græsplæne. Kom evt. lidt mere sand ovenpå. Så er det blot at vente til de kommer op af jorden, og giver glæde både til dig og insekterne. 

16-02-2020

Fra 17. november 2019 frem til 3. maj 2020 kan man i Middelfart på Clay Keramikmuseum opleve udstillingen med de kunstnere, der for 25 år siden tog initiativ til, at Danmark kunne få sit eget museum for moderne keramisk kunst, kunsthåndværk og design.

Dengang hed stedet Grimmerhus, og fik først sit navn Clay, som betyder ler, i 2015. Det ligger smukt med udsigt til Lillebælt, og i parken er der også fine skulpturer. 

Udstillingen Clay Today er en hyldest til de 5 initiativtagere, der står bag museets tilblivelse. Navnene på kunstnerne er Betty Engholm, Nina Hole, Niels Huang, Birgit Krogh og Peter Tybjerg. Nina Hole døde i 2016, mens resten lever og fortsat arbejder med deres kunst. 

Peter Tybjerg blev museets første leder, og det er én af hans krukker på billedet.

Det er meget forskellige udtryk og tilgange, man ser i denne udstilling - og endnu engang er det fascinerende at opleve alle de måder ler kan komme til udtryk på. 

Der er også mange andre spændende ting at se, så sæt god tid af til det - det er anbefalelsesværdigt!