Om natur, seværdigheder, mad og mennesker i tekst og foto

20-06-2021

Manden jeg talte med på den lille hyggelige havnekaj sagde, at det er rigtig nok, at der findes haleløse katte på Reersø. De er i sin tid bragt her til fra den engelske ø Man. Manden havde selv haft én gennem mange år. Desværre så jeg ikke nogen af dem, så det må jeg have til gode til en anden gang.

Men der er også meget andet at se og opleve på den lille ø, der blev landfast med Sjælland i 1852. Reersø blev dannet fordi en randmoræne fra Storebæltsgletscheren overskred området fra syd i slutningen af sidste istid. Jeg vil tro, at det bl.a. er forklaringen på den varierede natur, der findes på den forholdsvis lille ø. 

Det lader til at være et aktivt samfund, hvor der er lidt for enhver smag, og kommer du her til som turist, er der også mulighed for at opleve forskellige kunstnere, der udstiller deres værker. Bl.a. er der en ravkunstner. 

Fårehuset på billedet, er nu et sted, hvor man kan nyde sin picnic med udsigt over Reersø, Vejlen og Dalby Hals. Før i tiden var det et læsted for de får, der gik og græssede på engarealerne.

Hvis du ikke har været der før, så tag der til. Gå en dejlig tur på én af vandreruterne eller spis en god frokost på et af spisestederne. Vil du forlænge dit ophold, er der også mulighed for overnatning - enten på campingpladsen eller måske på kroen... 

12-06-2021

Den femtårnede kirke, Vor Frue Kirke, ligger i den gamle bydel i Kalundborg. Den menes at være bygget omkring 1170. I højbyen, som den gamle bydel kaldes, er der masser af stemning blandt de velbevarede gamle huse og toppede brosten. Mange af husene er desuden fredede. 

Kirken har en næsten borgagtig fremtoning med sine fem tårne, men har i følge wikipedia ikke været brugt som et led i at forsvare byen.

De fem tårne skal lede tanken hen på det himmelske Jerusalem, hvor Gud og mennesker, i følge bibelen, ved tidernes ende skal bo sammen. Fordi man i middelalderen forestillede sig det himmelske Jerusalem, som en by befæstet med fem tårne. 

Midtertårnet på kirken er ca. 10 meter højere end de øvrige. Det kaldes for Mariatårnet efter Jomfru Maria. De øvrige tårne er opkaldt efter hver sin helgeninde. Sankt Anna mod øst, Sankt Gertud mod vest, Sankt Maria Magdalene mod syd og Sankt Chatarina mod nord.

Kalundborg by, der har ca. 16.000 indbyggere ligger inderst i Kalundborg fjord, hvor der ikke er langt til Røsnæs. Røsnæs er bestemt et besøg værd med masser af natur og smukke kig ud i henholdsvis Kalundborg Fjord og Sejerøbugten.

22-05-2021

På min vej gennem den by, hvor jeg slår mine triller... Hedder det virkelig det?

... Nød jeg at se, hvordan min kommune har taget det alvorligt i fht. at være en del af konkurrencen om at blive den vildeste kommune i fht. biodiversitet. Det blomstrer og gror flere og flere steder med bellis, mælkebøtter, violer og alle de andre, der oprindeligt hører til på denne årstid, og som nu får en renæsance og en chance, og som giver føde og næring til vores trængte insekter. Tak for det - og jeg tillader mig at håbe på, at det fortsætter på den anden side af konkurrencen. Fordi det her er absolut ikke "bare" et spil, hvor man kan vinde eller tabe, hvorefter man kan gå videre til andre spil og konkurrencer. 

Og der på en stille sti et sted, hvor der kun var lyden fra summende insekter, hvor lykken næsten var mærkbar, så jeg denne lille, fine flyver. Han fløj fra blomst til blomst, men som om han hørte mit ønske om at blive siddende blot lidt længere, så var det faktisk det, der skete, og jeg kunne få lov til at forevige ham. 

Aurora er navnet, og jo, det er en han... Han kendes på sine orange farver på vingespidserne, hvor hunnen er hvid med gråsorte tegninger. Puppetiden for denne lille én er ca. 10 måneder, men det er da værd at vente på, ikke? Vi kan være heldige (og hjælpe lidt på vej via vores blomster) at se dem fra sidst i april til starten af juni.

Afsted, afsted... 

16-05-2021

Så blev det igen tid for lidt leg med mine minifigurer, hvor fantasien fik lov til at blomstre. Det er, for mig, et godt afbræk i alt det andet, jeg også fotograferer. 

Der findes ting frem, der spekuleres.. hvordan kan jeg sammensætte remedier og figurer? Er der en historie gemt, der er godt at få fortalt? Der skal måske sættes lidt lys, hvis det naturlige ikke er nok. Fummelfingrene skal holde op med at fumle, så figurerne ikke vælter ;-) Hvor meget af baggrunden ønsker jeg, der træder frem? Hvordan skal underlaget være? Hvor tydeligt skal det være, at ting og figurer har en sammenhæng? Og aller vigtigst... at have det sjovt og være i flow! 

I dag tog jeg ca. 50 billeder. Nogle af dem med samme motiv, men med lidt andre vinkler, andre helt forskellige. Jeg fik vist 8 ud af det. Sådan er det, og det er fint. 

God søndag!

02-05-2021

Mellem Skælskør og Bisserup finder man øen Glænø, der ligger næsten som en lille afsondret verden for sig. Man kører via en smal dæmning dertil og ud af små, snoede veje, hvor husene ligger og ser hyggelige ud. Der bor vist nok omkring 50 mennesker der, så mon ikke de kender hinanden? 

Helt ude for enden er der en parkeringsplads, for så er det slut med at køre. Vandet glimter i solen og bølgerne ruller. Til den ene side går der en sti langs et hus, hvor der længere fremme er et fint kig til bl.a. Bisserup og Ormø. Sidstnævnte er én af Europas største skarvkolonier.  Her i ynglesæsonen, er det ikke muligt at gå ret langt af denne vej, men smukt er det alligevel.

Til den anden side er der mulighed for at gå ned på stranden, og bare nyde vejr og vind. Vil man ud på en længere tur, kan man gå op over stranden på et markstykke, hvorefter der igen er nedstigning til stranden. Her er der, som på billedet, de fineste klinter og træer, der gror faretruende nær kanten.