Om natur, seværdigheder, mad og mennesker i tekst og foto

13-02-2022

"Der er ikke fejet noget ind under gulvtæppet", var der en statsminister, der sagde engang, og sådan bliver der sagt mange ting igennem tiden. 

Lige nu - og faktisk gennem lang tid, har Danmarks Naturfredningsforening (DN) sagt en masse om, at der er truffet en beslutning om, at der skal dumpes havneslam i Køge Bugt fra byggeriet af Lynetteholmen i København. Det er mit indtryk, at den forening og mange andre, har forsøgt på mange måder at gøre opmærksom på, at det er en fatal beslutning. Bl.a. fordi de prøver der er taget af slammet, kun er taget i det øverste lag. Det øverste lag har vist, at det er forurenet og skal derfor deporteres på land. Danmarks Naturfredningsforening er bekymrede over, at der ikke tages prøver i de dybere lag, fordi analyser af havbunden ved Lynetteholmen viste forurening i flere meters dybde. Dumpningen af slammet kan få store følger for dyre- og plantelivet i havet. Der skal dumpes 2,3 millioner kubikmeter slam!

Et politisk flertal har besluttet ved lov at fjerne klageretten på hele projektet.. 

 Lov om beskyttelse af havmiljøet..

Indledende bestemmelser.

§ 1. Denne lov har til formål at forebygge og forhindre forurening af havmiljøet fra skibe, luftfartøjer og bevægelige eller fast anbragte platforme med olie og andre stoffer eller materialer, der kan bringe den menneskelige sundhed i fare, eller som kan skade de levende ressourcer og livet i havet eller være til gene for den retmæssige udnyttelse af havet, eller som kan forringe rekreative værdier. Loven har endvidere til formål at sikre opretholdelsen af et beredskab til indsats mod forurening på havet, på kyster og i havne.

DN kommer naturligvis med forslag til, hvad man kan gøre i stedet - og det er mit indtryk, at de heller ikke er alene om det. Spørgsmålet er, om der er nogen, der lytter?

Når vi kigger ud over vandet det ene eller det andet sted fra, så ser vi ikke konsekvenserne ved vores handlinger - lidt ligesom det med gulvtæppet, bortset fra, at der kan man komme til at falde over bulerne. Måske er det først, når marsvinene forsvinder, når fiskene ligger med bugen op i hobetal eller når planterne dør, hvis vi ser det den sjældne gang vi svømmer under vandet, at vi helt forstår alvoren i dette?

Måske skal vi bare læne os tilbage og tænke - det angår ikke mig? Måske skal vi nøje overveje, hvilke politikere, vi skal stemme på næste gang, selv om det tilsyneladende efterhånden tynder ud i mulighederne... 

Når slammet først er dumpet, er det jo nok for sent!

07-02-2022

Da jeg i sin tid begyndte at fotografere, kan jeg huske, at én af de ting jeg fik at vide var, at man ikke skal fotografere i modlys. Så det gjorde jeg ikke...

I det hele taget er der mange regler og love omkring foto - og de giver allesammen rigtig god mening, og kan hjælpe en med at få skabt et balanceret billede, fordi kompositionen er på plads. 

Det er som regel også den viden contra det ikke at have den viden, der gør, at man kan se et billede og tænke - dette billede er godt eller knap så godt. Eller selv om man ikke har den viden, så kan mange se en forskel uden at vide hvorfor.

Men... Jeg kan rigtig godt lide ikke udelukkende at fotografere efter bestemte regler. Jeg kan godt lide at lege og eksperimentere, at prøve af, kassere, prøve igen. Udfordre mig selv og måske også andre engang imellem?

Dette billede er taget i modlys og med leg i redigeringen, fik jeg dette resultat, som jeg egentlig godt kan lide. Jeg oplever selv en stemning af noget sydlandsk - måske noget fransk eller italiensk - og jeg tænker det har meget med farvevalget og modlyset at gøre.

Personligt holder jeg af at se på fotografier, der udfordrer "den rigtige måde" at fotografere på. Jeg bliver inspireret, provokeret af og til og nogen gange overrasket. Og det er dejligt, synes jeg. Jeg er fortaler for, at vi skal turde lege meget mere med foto-udtrykket, ligesom vi efterhånden har vænnet os til, at fx malerier ikke har en bestemt form for at være et rigtigt maleri...

16-01-2022

I går var en råkold, solrig dag, og det lokkede mange mennesker på gaden i Næstved by. Jeg var på fototur, og havde forskellige projekter i tankerne. Det ene af dem blev dette, som jeg synes integrerer livet i byen - corona eller ej. 

Ben og fødder, der flytter sig - nogle gange insisterende på at få plads omkring sig, nogle gange afventende, der lader andre passere. Med en barnevogn foran, med krykker, med hinanden i hånden, alene på vej... De/vi er der allesammen, og set fra gadeplanets vinkel, også lidt sjovt at betragte.

Ligesom jeg blev betragtet, som jeg sad der - med undren, med løftede øjenbryn, et lille smil... Hvad mon hun laver der på den kolde asfalt :-) 

Betragter livet, der går forbi i den by, hvor jeg voksede op, og hvor årene væk derfra betyder, at jeg kan se, at der sker forandringer, som måske er sværere at få øje på, når man er der på daglig basis. 

For hvor meget ser vi egentlig? Hvad lægger vi mærke til? Bevarer vi nysgerrigheden? Hvordan bidrager vi selv til både forandringer og til at bibeholde det gode, der er? 

26-12-2021

Klædt i vinterdragt er Bårsesøerne også et besøg værd.

I den lille by Bårse, der ligger tæt ved sydmotorvejen og ca 6 km vest for Præstø, har borgerforeningen sammen med andre lokale foreninger etableret et friluftsområde, der på forholdsvis kort tid har udviklet sig til at "huse" mange forskellige muligheder. 

Til daginstitutioner og andre, naturligvis, er der et stort madpakkehus, hvor det er muligt at sidde i tørvejr. Hvis man ønsker en overnatning, er der 2 fine shelters med grillplads og ikke så langt derfra er der både toilet og drikkevand. 

I området er der en masse forskellige planter - sjældne, og vandet i søen skulle være det reneste på Sjælland. Det er tilladt både at fiske og bade, og ellers er der en stor platform, hvor man "bare" kan slappe af og nyde solens stråler. Ønsker man et større vue ud over området, er der bygget et 6,5 m højt udsigtstårn. 

For de stærke og ihærdige kan man fra den sydlige sø bevæge sig ud på flydebroer, hvor der er etableret en trækfærge. Dette kan ske fra begge sider af søen, som på dette sted er ca 75 meter bred.

Uanset årstiden er der også en fin gåtur rundt om den ene eller flere af søerne. Her kan man nyde de forskellige planter og træer, samt fuglelivet, der lige nu, som på billedet ses balancere mellem at hoppe i vandet eller blive på den frosne afdeling.

24-12-2021

Jeg kan, i mindre og diskret form, godt se det hyggelige i, at vi pynter vores træer eller buske med lyskæder, der har et varmt lys. For det lyser jo op i den mørke tid og bringer glæde, og det er også en vigtig egenskab. Der udover er der mange mennesker, der døjer med, at mørket fylder så meget i vinterhalvåret, og hvis det her kan være en del af hjælpen, så er det bestemt værd at tage med. Der hvor jeg begynder at få det svært med det, det er når alting bliver plastret til med kæder, rensdyr og julemænd - men sådan er smag og behag jo forskellig.

Til gengæld kan jeg næsten ikke finde noget smukkere end naturen selv, når den pynter sig..
Jeg fejrede min første feriedag i går med at gå i den snedækkede skov i et par timer. Vejret var mildt, og snepudderet lå overalt. Og så var der stille. Helt stille. Det var som om skovens dyr, sammen med mig, betragtede og beundrede alt det fine, der pludselig dukkede frem i en mere kontrastfyldt sammensætning.
Og med denne lille hilsen, vil jeg ønske alle, der ser med her på min hjemmeside, en rigtig glædelig jul, hvis du holder den slags, og ellers "blot" og forhåbentlig nogle fredfyldte feriedage, måske med en tur i skoven eller ved vandet - det kan klart anbefales :-)