Om natur, seværdigheder, mad og mennesker i tekst og foto

17-10-2021

Det har været en kæmpe stor fornøjelse at gå rundt i Århus´ gader og stræder, hvor nyt møder gammelt, eller også er det omvendt.. 

En fornøjelse på den måde, at der er smæk på kontrasterne og at der er alle de linjer og former i alt det nye, der rent fotografisk derfor også har været en god udfordring. Måske også som kontrast til alle naturbillederne, der ind imellem begynder at kede mig en smule, med mindre det er noget helt særligt, jeg støder på. Det kan jo lyde mærkeligt, når nu naturen betyder så meget for mig, men det er i motiverne, jeg har brug for noget afveksling... og nogle gange en pause.

At gå rundt i Århus har også været ret overvældende, fordi jeg på den ene side kan begejstres af netop linjer, former og farver rent fotografisk, mens jeg på den anden side er mere i tvivl om, hvor vidt jeg egentlig synes om det, der er i gang. Jeg får lidt en følelse af, at den ene arkitekt efter den anden måske nok har haft en fest hjemme på skrivebordet, mens det i virkeligheden bliver et kapløb om, hvem der kan få det største hus på havnemolen - og det er uanset, om den nyeste bygning så skygger for den, der er lidt ældre. 

Uanset hvad, så er der masser at kigge på, og lige dette billede, fra denne vinkel, kan gøre det svært helt at begribe, om man overhovedet kan bo med så spidse vinkler - men det er der nogen, der gør, så det kan man godt :-)  

10-10-2021

I skønne Århus er der masser at se på og gå på opdagelse i - uanset hvilken slags kulturel interesse, man har. Bl.a. er der rundt omkring i byen en masse skulpturer, der blot skal opdages - og umiddelbart er der noget for enhver smag. Lige fra vandkunst ved Moesgaard Strand, flere af Prins Henriks skulpturer i Marselisborg Slotspark, Den uendelige Bro, skulpturparken omkring  Kunsthal Aarhus til Sea Pink - de mægtige briller, der kan ses og (med lidt held) ses igennem på Aarhus Ø.

Glassene er godt og vel ridsede efterhånden, men de indbyder også til sjov og leg for børn og barnlige sjæle. Brillerne er skabt af den schweiziske kunstner Marc Moser, og er oprindeligt en del af Arosudstillingen: Sculpture by the Sea. Navnet Sea Pink henviser formodentlig til den lyserøde farve i brilleglassene, som man kan komme til at se verden i, når man ser igennem dem.

19-09-2021

Kan man forelske sig i en by?

Jeg har i hvert fald tabt mit hjerte til Helsingør, hvor jeg nu i en periode er kommet med jævne mellemrum. Jeg synes den kan noget særligt - denne havneby, der ligger med porten til resten af Skandinavien. Jeg har været der, mens der fortsat var stor nedlukning pga covid19, og efter vi alle igen kan bevæge os mere frit omkring. 

På en måde, så har Helsingør det hele... Vandet, som altid drager, og som i dette særlige tilfælde, samtidig har en Kronborg, der spejler sig i det, og som kaster glans over byen, der udover Kronborg er en gammel by med masser af historie. Kronborg er udpeget som en del af Unescos verdensarv, og det er let at forstå.

800 år gammel er byen, der emmer af historie - det vidner også de gamle, skæve huse om, de smalle brolagte stræder, sjove skilte på husmurene, og agtværdige bygninger. Der er hyggeligt! Også i de mange spændende butikker, cafeér og restauranter har man bevaret de gamle skæve gulve og de fritlagte bjælker. 

Appropos butikker, så er det imponerende, synes jeg, at der er så mange specielforretninger - og hvor er det dog spændende, lige pludselig, at gå og ose...og at lade sig friste.. Det virker til, at der er noget for enhver smag - lige fra hattebutik til interiør - og alt muligt der imellem... Ostebutik, slagter, te/kaffespecialist, antikvariat, blomster.... Og det er vigtigt for mig at nævne, at med til den gode oplevelse er også, at de forretningsdrivende har forstået, hvor vigtigt det er, at give deres kunder en positiv oplevelse.

Man får også det indtryk, at det er en by, der vægter kunsten og kulturen højt - der er masser af muligheder for at se og opleve alt muligt. Et af de steder, der på en måde huser det hele, er Kulturværftet, der på smukkeste vis binder de gamle værftsbygninger sammen. I 2005 blev der udskrevet en arkitektkonkurrence, som arkitekterne AART vandt. 

Mon du også har en yndlingsby?

14-08-2021

Med livemusik der spiller i baggrunden som et lydtæppe til den sommer, der snart er forbi, genkalder jeg mig alle de dejlige oplevelser jeg har haft, sammen med betydningsfulde mennesker i mit liv.

Når alt kommer til alt, så er det lige præcis det, der giver livet mening for mig - at have tid og nærvær, og at kunne dele gode oplevelser med nogen, der betyder noget. Det er både sjov og latter, det er de gode samtaler, hvor vi tør og vil dele ud af os selv, og det er at flytte grænser - bare en lille smule, så der sker en bevægelse, så vi udvikler os, sammen og hver for sig.

Det er dyrbart at kunne se tilbage og det er godt at kunne se fremad, men det er også vigtigt at kunne være lige her, lige nu - appropos mit foto med det fine budskab på KIG IND-siden forleden. Jeg prøver at favne nuet - og nogle gange lykkes det bedre end andre gange.

Hvad mon er vigtigst for dig?

27-07-2021

Her finder vi Gulstav Klint og Dovns Klint, der er rester af hatformede bakker, der blev dannet under den sidste istid for ca. 15.000 år siden. Der skal være omkring 1000 af den slags bakker rundt om på Langeland. Ligesom så mange andre steder, hvor vi har et lignende landskab, sker det af og til, at der ryger et stykke klint ned i vandet.

Her ved klinterne, er der store områder med mose, strandenge og overdrev, der kræver græsning for at området ikke skal blive dækket af skov og rørskov. Derfor er der udsat de heste der hedder Exmoore ponyer, der så at sige er bygget til at kunne være ude hele året. Se mit billede af nogle af dem på KIG IND-siden fra den 17/7.

Ponyerne lever med mindst mulig indblanding fra mennesker, så de kan udvikle deres eget, helt naturlige hieraki. Det betyder, at der er en førerhan og førerhun, der styrer flokken, bl.a hvor de skal være henne. Ponyerne har et meget stort areal at bevæge sig på, og de finder selv deres føde i naturen. Jeg har læst mig til, at hvis der kommer en meget streng vinter, hvor der bliver knaphed på føde, så lægges der foder ud til dem. 

For fugleinteresserede er der masser at kigge på - det skal efter sigende være et af de fuglerigeste områder i Danmark. Fra sidst i juli til efteråret kan der ses store fugletræk af både vadefugle og rovfugle, når de søger sydpå.