Om naturen, maden og mennesker i tekst og foto

07-12-2019

Første søndag i advent holdt Inges Kattehjem i Næstved åbent hus med lækre, hjemmelavede æbleskiver..

Lille, smukke og tillidsfulde Chili på billedet var én af de heldige katte den dag, som fik nyt hjem. Hun mangler at blive revaccineret, så den nye ejer forpligter sig til at komme med den og få det gjort. Det er jeg sikker på, vil ske, fordi hun er en ansvarlig katteejer, og gerne vil passe godt på sin kat. 

Der var en del mennesker forbi, mens jeg var der - både for at kigge og kæle med kattene og for at købe foder og andet godt til den kat, der allerede er derhjemme. Selv købte jeg kattefoder til min egen kat, der iøvrigt også kommer derfra, og som var 4 år, da jeg fik ham for 3 år siden. Han er den skønneste kat, man kan forestille sig. 

Inges kattehjem i Næstved er vist nok én af de eneste Kattehjem, der også har en loppemarkedsafdeling. Alt hvad der bliver solgt der, går ubeskåret til kattene, og der er mange gode ting imellem. Tøj, bøger, porcelæn, julepynt, krukker, billeder og meget andet. Så står du og mangler en julegave, eller noget til dig selv, eller lidt ekstra julepynt, som ikke koster så jorden ryster, så skulle du køre der forbi. 

Eller du kan indlevere ting og sager, som ikke fejler noget og er rent og pænt - det går som sagt til et godt formål. 

22-11-2019

Der er smukt ved Ugledige sø og i Lekkende skov, som tidligere har haft status som dyrehave ala den vi kender ved Bakken. Tilbage i 1996 blev den udlagt som urørt skov, som betyder, at der hverken må fældes træer eller plantes nye. Den findes ikke langt fra Præstø på Sydsjælland. I Ugledige sø er der et rigt fugleliv, som kan nydes, når turen går langs søen inde i skoven. 

Men ikke alt er lutter idyl her... eller det har det ikke altid været.. 

Balle-Lars blev henrettet ved halshugning i skoven på galgebakken, fordi han slog Ane Marie Henningsdatter i hjel, som han var bestilt til. Det var vist noget med en arvestrid. Historien fortæller, at præsten besøgte Balle-Lars mange gange i fængslet i håb om, at han ville angre, men det var "spildte Guds ord på Balle-Lars".. 

I dag er her fredfyldt og der er mange gode traveture i området. Der er også en åben plads med shelter og muldtoilet, samt borde og bænke, hvor man kan spise sin madpakke. Bestemt et besøg værd! 

15-11-2019

Jeg kan ikke spå om fremtiden... Selv om det nogle gange ville være skønt at kunne se om "det næste hjørne". Andre gange er det sikkert temmelig heldigt ikke at vide, hvad der sker - udover det, vi i almindelig daglig gebærden ved vil ske, fordi vi har taget en aktiv beslutning om det.

Om andre kan spå om fremtiden, vil jeg overlade andre til at mene og tro om, hvad de vil.

Min kugle på billedet, er nu heller ikke en krystalkugle. Men en glaskugle i pæn stor format. Og tung... så den kommer ikke umiddelbart med på de længere vandreture, og slet ikke, hvis jeg skal have alt muligt andet udstyr m.m. med også.

Det er først for nylig jeg har haft den med udenfor. En dag, hvor solen skinnede lystigt, men også en dag, hvor der med jævne mellemrum var en del skydække.  Min plan var at fotografere efteråret på en lidt anderledes måde, både hvad angår motiver og metoder. Jeg var både i skoven og ved vandet, og som altid, fløj tiden afsted, mens jeg legede. 

Jeg var glad for, at jeg havde taget det gamle tøj på, som gerne må blive beskidt.. Skovbunden er på denne årstid, som bekendt, flere steder ret våd og pløret, og egner sig derfor ikke til det fine tøj. Jeg kommer ned på knæ, og jeg lægger mig så lang (eller kort) som jeg er, og det duer bare ikke at have fine fornemmelser i de situationer. 

Der kom nogle gode billeder ud af "anstrengelserne", og en masse, der ikke er værd at bruge tid på. Jeg synes det er sjovt som motiverne spejler sig, og vender alting på hovedet. Det er bestemt noget jeg skal lege videre med på alle mulige måder fremover. 

01-11-2019

Forleden fik jeg muligheden for at tage billeder af en erfaren model i et studie. 

Det var en sjov oplevelse, fordi modellen ikke behøvede særligt meget guidning. Desuden havde hun det ganske afslappet foran kameraet. Begge dele meget ulig de fleste andre mennesker, der skal fotograferes. 

Selvfølgelig skulle hun have nogle anvisninger, fx hvor blikket skulle falde, eller hvor meget eller lidt hovedet skulle rettes op, ligesom udtrykket i hele hendes positur. Men forskellen fra hende her og mange andre, som ikke lever af det, så har hun en fin fornemmelse af, ret hurtigt, hvordan hun får de udtryk frem, som der ønskes.

Modellen var også god til at give nogle stikord til, hvad der kan være en god måde for fotografen at få tydeliggjort sine ønsker til sin model på. Det var dejligt med den sparring. Og som sagt en sjov oplevelse at få lov til at arbejde med én, der har så meget erfaring. 

Hvis du har lyst til at se lidt flere af mine billeder fra den dag, så er de lagt op på siden: MENNESKER 

19-10-2019

Når nu vi er i dyreriget...

Spoven her var så venlig at lade sig fotografere, da jeg var i Island. Almindeligvis fotograferer jeg ikke fugle. Ikke fordi jeg ikke synes de er flotte og spændende, men fordi det ofte kræver stor tålmodighed og masser af tid, samt naturligvis de rette objektiver. Men her var det ganske nemt. Jeg fik lov til at lægge mig på knæ nedenfor den lille bakke, hvor spoven stod og spejdede. Ikke så langt derfra gik en anden af samme slags med sine unger. Små fjertotter, der var ret godt gemt i det høje græs og blomsterhav. Måske de hørte sammen?

Jeg har ikke den store viden om fugle, men når jeg researcher lidt, kommer jeg frem til, at denne fugl må være en lille regnspove. Lille regnspove er 37-45 cm i forhold til "storebror" stor regnspove, der kan blive op til 50-60 cm, og har et Vingespænd på 76-85cm. Den hører til Sneppefuglefamilien.

De er ret almindelige trækgæster i Danmark, hvor det primært er i Vestjylland og Vadehavet de ses i store flokke. I resten af Danmark ses de også, men her kun i mindre flokke eller enkeltvis. 

Lavvandede kystområder og bærrige heder er vigtige områder at bevare for at sikre levesteder for lille regnspove. Fra ca. juni måned begynder de at ankomme til Danmark, inden de flyver mod Afrika. Den er fredet i Danmark, og har været det siden 1994.