Om natur, seværdigheder, mad og mennesker i tekst og foto

22-03-2020

Der er ingen, der ikke er påvirket af denne altomspændende Coronavirus. Det er vigtigt, vi passer på os selv og på hinanden, og følger de anvisninger, der kommer fra myndighederne.

Jeg hører om mange småbørnsfamilier, der føler sig presset i fht hvordan de skal bruge tiden sammen. Endnu engang må jeg anbefale naturen som et fantastisk sted. Man kan sagtens opholde sig udenfor, nyde solen og næsten glemme, at der er en sundhedskrise i landet, i verden.

Lige nu er der masser af gode sager, der kan bruges i madlavningen - fx. brændenælder, skvalderkål og ramsløg. Det kan være et fællesprojekt at plukke de forskellige urter, og så tage hjem og lave noget ud af det. Det kan være en suppe af brændeælderne, eller til at komme i pandekage- eller bolledejen, - evt. lave et bål og koge/stege/bage der. Der er også mulighed for at bruge skvalderkålen i salaten eller som en pesto. Der findes en masse muligheder, og har du ikke selv opskrifterne, kan de googles.

Selv har jeg plukket ramsløg, som jeg laver pesto af. Det kan også bruges til at lave fx. olie eller salt af. Pestoen kan fryses, og det er skønt at have lidt på lager - også til når de mørke tider, vender tilbage. Pestoen kan bruges til rigtig mange ting... I salater, til den varme mad, hvor det er retter med fx. fisk, kylling og lam. Eller kom en klat ovenpå leverpostejsmaden eller spis det sammen med en æggemad.

Jeg er glad for denne opskrift på Ramsløgspesto, der svarer til ca. 1 ml. stort syltetøjsglas:

Ca. 100g skyllede ramsløgsblade

Ca. 50g ristede hasselnødder og pinjekerner

Ca. 50g revet Granaost eller Parmesanost

Skallen af 1 økologisk citron

saften fra en 1/2 citron

Ca. 1 1/2 dl. olivenolie

Det hele blendes og smages evt. til med salt og peber. 

Jeg fryser det ned i små portioner i fryseposer, og det jeg skal bruge nu, kommes på små glas med låg, som man kan skylle i lidt atamon. Hvis man plukker mere, end man får lavet pesto eller andet af, så er det muligt at fryse bladende ned, efter de er skyllet. 

God urtejagt - og god fornøjelse!

14-03-2020

Jeg vil tro, at der nu er godt gang i havearbejdet i takt med at solen og dermed forårsfornemmelserne er kommet frem.

Inden du kører alt dit haveaffald på genbrugspladsen, så vil jeg opfordre dig til at lade være...

Grene, kviste og andet krat er uundværligt for insekterne. Så hvis du lægger det på et uforstyrret sted i haven, vil det tiltrække alle mulige insekter, som nedbryder materialet over tid. Insekterne tiltrækker fuglene, så det vil skabe noget liv, som ellers vil forsvinde lidt efter lidt. Der udover er krattet og grenene også et godt opholdssted og redested for bl.a. padder og pindsvin. 

På Danmarks Naturfredningsforenings hjemmeside, kan du desuden blive inspireret i fht at lave dine egne insekthoteller og andre spændende ting, som kan tiltrække insekterne. Mange børn vil sikkert også synes, at det er spændende at være med til, og sammen kan I få nogle gode og lærerige timer sammen udenfor. Prøv at tjekke det her link...

 https://www.dn.dk/nyheder/guide-sadan-bygger-du-insekthoteller-til-din-have/ 

En anden ting, som også vil være godt at gøre i fht at skabe biodiversitet, er at få en masse vilde blomster i haven. Ud over at det er kønt at se på, vil du garanteret opleve, at der pludselig kommer flere bl.a sommerfugle i din have. Desuden slipper du for at slå græsset der, hvor de vilde blomster gror ;-) 

Det du skal gøre er at vælge et område af din græsplæne og grave græsset af. Dernæst skal du blande dine vilde blomsterfrø med sand og sprede det udover jorden, som før var græsplæne. Kom evt. lidt mere sand ovenpå. Så er det blot at vente til de kommer op af jorden, og giver glæde både til dig og insekterne. 

16-02-2020

Fra 17. november 2019 frem til 3. maj 2020 kan man i Middelfart på Clay Keramikmuseum opleve udstillingen med de kunstnere, der for 25 år siden tog initiativ til, at Danmark kunne få sit eget museum for moderne keramisk kunst, kunsthåndværk og design.

Dengang hed stedet Grimmerhus, og fik først sit navn Clay, som betyder ler, i 2015. Det ligger smukt med udsigt til Lillebælt, og i parken er der også fine skulpturer. 

Udstillingen Clay Today er en hyldest til de 5 initiativtagere, der står bag museets tilblivelse. Navnene på kunstnerne er Betty Engholm, Nina Hole, Niels Huang, Birgit Krogh og Peter Tybjerg. Nina Hole døde i 2016, mens resten lever og fortsat arbejder med deres kunst. 

Peter Tybjerg blev museets første leder, og det er én af hans krukker på billedet.

Det er meget forskellige udtryk og tilgange, man ser i denne udstilling - og endnu engang er det fascinerende at opleve alle de måder ler kan komme til udtryk på. 

Der er også mange andre spændende ting at se, så sæt god tid af til det - det er anbefalelsesværdigt!

09-02-2020

I de fleste kommuner i Danmark starter vinterferien i morgen, og jeg vil tro, at der er en del, der glæder sig til at kunne slappe af, måske sove lidt længere end til daglig, få nogle andre oplevelser, end hverdagens travlhed levner plads til.. 

Og der er jo rigeligt, man kan foretage sig. Jeg vil selvfølgelig opfordre til ture i naturen... Men jeg ved da også fra mig selv, at hvis himmel og hav står i et, så kan talemåden "Der er ikke forkert vejr, kun forkert tøj", ikke rigtig fange an.. Jeg synes ikke det er sjovt at blive gennemkold, uanset hvordan jeg har pakket mig ind. Jeg bilder mig ind, at der sikkert er flere der har det på samme måde?

Men måske er det vigtigt at forholde sig lidt til, hvordan vi bruger tiden, når vi er sammen. Eller når vi har mulighed for at være sammen. Hvordan kan vi optimere kvaliteten af vores samvær? Hvad er kvalitet egentlig? 

Der er givet stor forskel på, om man er barn eller voksen i den sammenhæng. Men umiddelbart er mit bud, at det er de voksne, der på en eller anden måde, skal brede mulighederne ud for børnene. Ud fra den tanke, at voksne som regel har en større erfaring end børn... Og ud fra den tænkning, at det børn har lyst til, måske ikke altid er det, de har brug for.

Børnene vil som regel vælge det, de allerede kender i forvejen, eller som de har hørt andre børn snakke om, hvilket er helt fint, men - måske - er de også lidt begrænset i deres idébank. Nogle - både børn og voksne, vil måske også straks tænke, at nu skal vi ud og have en masse oplevelser og gang i den. Og for nogen, vil det sikkert være en rigtig god idé, mens det for andre måske mere er nærværet med familien, der er i underskud.

Der er flere ting der taler for, at rigtig mange børn, mangler tid og nærvær. Hvilket bl.a. hænger sammen med, at både de selv og deres voksne har opmærksomheden alt for meget rettet mod forskellige skærme. Således bliver den enkelte på en måde isoleret i sin egen lille skærmverden, og interaktionen med andre udebliver, eller foregår gennem skærmen. Det kan godt starte en følelse af ensomhed... 

Der er mange ting, man kan foretage sig sammen, også hjemme. Spille brædtspil, læse historier, tegne og male, bage, bygge ting af genbrugsmaterialer... Kun fantasien sætter grænser. Mit lille bidrag til en familieaktivitet i denne omgang må være denne lille, enkle og sunde snack:

Det er dadler, mandler og mørk chokolade.

Dadlerne udstenes lige så forsigtigt, og i stedet for stenen, kommes en mandel ind på stenens plads. Jeg har brugt mandler uden "skal", men jeg tænker egentlig ikke, at det er strengt nødvendigt. Den mørke, min. 70% chokolade, smeltes ved lav varme, og når den er klar, så stik en kødnål eller lign. i dadlen, og dyp den helt i chokoladen. Hver enkelt lægges til tørre på et bagepapir, indtil de er kolde. Så kan de spises... Bliver der nogle tilovers, kan de hver især pakkes ind i madpapir og opbevares et køligt sted (ikke køleskab).

Når nu ferien starter her, så vil min opfordring være - at være sammen, som det allervigtigste. Snak og lyt og vær nysgerrige på hinanden. Rigtig dejlig ferie!

04-02-2020

Hvis man ikke alene er til luksusferie med hotelophold og all-inclusive, men også nyder at komme ud og leve lidt primitivt, så er der masser af muligheder for at overnatte på diverse shelterpladser rundt omkring i Danmark. Vigtigt er det selvfølgelig at vide, at der i langt de fleste tilfælde ikke forefindes gryder, potter og pander. I mange tilfælde er der lidt brænde til at starte et bål op med. Men ellers er det vigtigt selv at medbringe det, som man ved, man får brug for. 

Der findes et rigt varieret udbud af den slags pladser fra det helt enkle med en shelter og en bålplads til også at indeholde et bålhus, som fx her på billedet, muldtoilet og legeplads til børn og barnlige sjæle - naturligvis bygget i træ. 

Hvis det ikke er en decideret ferie, man er ude efter, så kan pladserne jo sagtens bruges til et udflugtsmål, hvor picnickurven pakkes og der er dømt vandretur i skoven, inden bålet tændes, kaffen nydes og de grillede pølser spises. 

Faktisk er det flere steder muligt at låne/leje en shelterplads - uden betaling. Så er du sikker på, at du har den for dig selv, eller du kan i hvert fald med god samvittighed sige, at den er din for en stund. Det kan du gøre på https://booking.naturstyrelsen.dk/Home/Liste 

Der er en regel om, at du max må overnatte 2 nætter på pladserne, men for at være helt sikker, så tjek det ud med det enkelte sted. 

Selvfølgelig skal man rydde op efter sig, dels så det er i orden til de næste, der kommer, men naturligvis også af hensyn til naturen. Jeg vil tro, at der de fleste steder står skraldespande lige til det samme. 

Jeg kan varmt anbefale det - så rigtig god fornøjelse!