Om naturen, maden og mennesker i tekst og foto

01-11-2019

Forleden fik jeg muligheden for at tage billeder af en erfaren model i et studie. 

Det var en sjov oplevelse, fordi modellen ikke behøvede særligt meget guidning. Desuden havde hun det ganske afslappet foran kameraet. Begge dele meget ulig de fleste andre mennesker, der skal fotograferes. 

Selvfølgelig skulle hun have nogle anvisninger, fx hvor blikket skulle falde, eller hvor meget eller lidt hovedet skulle rettes op, ligesom udtrykket i hele hendes positur. Men forskellen fra hende her og mange andre, som ikke lever af det, så har hun en fin fornemmelse af, ret hurtigt, hvordan hun får de udtryk frem, som der ønskes.

Modellen var også god til at give nogle stikord til, hvad der kan være en god måde for fotografen at få tydeliggjort sine ønsker til sin model på. Det var dejligt med den sparring. Og som sagt en sjov oplevelse at få lov til at arbejde med én, der har så meget erfaring. 

Hvis du har lyst til at se lidt flere af mine billeder fra den dag, så er de lagt op på siden: MENNESKER 

19-10-2019

Når nu vi er i dyreriget...

Spoven her var så venlig at lade sig fotografere, da jeg var i Island. Almindeligvis fotograferer jeg ikke fugle. Ikke fordi jeg ikke synes de er flotte og spændende, men fordi det ofte kræver stor tålmodighed og masser af tid, samt naturligvis de rette objektiver. Men her var det ganske nemt. Jeg fik lov til at lægge mig på knæ nedenfor den lille bakke, hvor spoven stod og spejdede. Ikke så langt derfra gik en anden af samme slags med sine unger. Små fjertotter, der var ret godt gemt i det høje græs og blomsterhav. Måske de hørte sammen?

Jeg har ikke den store viden om fugle, men når jeg researcher lidt, kommer jeg frem til, at denne fugl må være en lille regnspove. Lille regnspove er 37-45 cm i forhold til "storebror" stor regnspove, der kan blive op til 50-60 cm, og har et Vingespænd på 76-85cm. Den hører til Sneppefuglefamilien.

De er ret almindelige trækgæster i Danmark, hvor det primært er i Vestjylland og Vadehavet de ses i store flokke. I resten af Danmark ses de også, men her kun i mindre flokke eller enkeltvis. 

Lavvandede kystområder og bærrige heder er vigtige områder at bevare for at sikre levesteder for lille regnspove. Fra ca. juni måned begynder de at ankomme til Danmark, inden de flyver mod Afrika. Den er fredet i Danmark, og har været det siden 1994.  

12-10-2019

Jeg er vild med at iagttage dyrene, når de er ude i det fri. Jeg tror der for mig ligger flere ting i det, end det blot at iagttage. 

Jeg vælger at give mig selv en time out, hvor jeg kan være for "blot" at være. Lade roen falde på, lytte til naturens stemmer - og dem er der mange af. Lige fra et pip fra en fugl, til et bølgeskvulp til lyden af en kvist, der knækker. Jeg kan også indsnuse alle de dufte - og nogle gange lugte, der er. Duften af den våde jord, blomster, græs. Vejret i sig selv dufter også forskelligt.

Sjovest af alt er at se på dyrenes adfærd. Og er jeg der længe nok sammen med dem, så glemmer de hen af vejen, at jeg er der. I starten er de som regel nysgerrige på, hvem det nu er, der er kommet ind i deres flok.. De glor, og nogle kommer hurtigt tæt på, andre holder sig lidt i baggrunden, men er dog nysgerrige. Andre nærmer sig forsigtigt, men fortryder igen, mens andre fuldstændig ignorerer mig. 

Efterhånden som de mister interessen for mig, og bliver trygge ved mit selskab, begynder dyrene at agere, som de plejer med hinanden. De spiser, bøvser, nærmer sig hinanden, går væk fra de andre, sover, og som dem på billedet... lægger op til dans? 

Det er givetvis en helt almindelig adfærd, men når jeg ser den slags situationer, så begynder min fantasi at røre på sig. Jeg begynder at digte historier, og det er sjovt! Dejligt er det selvfølgelig også at få taget sådan et billede, som jeg kan bruge i en anden sammenhæng, men det er også sjovt i situationen. Og en skøn måde at være i naturen på. 

Efterårsferien er et tidspunkt, hvor måske især børnefamilierne har fri. Der er lavet flere undersøgelser om, hvordan naturen påvirker os på den gode måde - lige fra at være stressreducerende til at være et sted at få brugt sin krop aktivt. Der er efterhånden også kommet mere og mere fokus på, at rigtig mange børn savner tid sammen med deres forældre. 

Tid og nærvær er desværre en mangelvare i en travl hverdag hos rigtig mange familier, og derfor vil ture i naturen sammen, være et godt sted at få genskabt sammenhørigheden. Der kan man deles om de oplevelser, der er, uden en masse støj og larm, som vil forstyrre kontakten. 

Jo mindre børnene er, des lettere er det at vænne dem til, at det er "sådan vi gør her i familien". Men større børn vil temmelig sikkert også kunne lære at nyde det, fordi de får tid sammen med mor og far, som har tid til dem. 

God fornøjelse... 

06-10-2019

Uge 39 var kattens uge.

Måske har du selv deltaget i nogle af de aktiviteter, der var, eller måske du benyttede dig af ét af de mange gode tilbud rundt omkring?

Bag kattens uge står flere forskellige organisationer, der alle ønsker at vi alle - katteejere eller ej - tager ansvar for, at vores katte har et godt liv. Som de fleste heldigvis er opsatte på. 

De organisationer, der står bag er:

Kattens værn , Inges Kattehjem, Dyrenes beskyttelse, Dansk Dyreværn i Århus, Dyrefondet, Det danske katteregister, Dansk katteregister, Den Danske Dyrlægeforening og DOSO (Dyreværnsorganisationernes Samarbejdsorganisation)

Kattens uge har fokus på, at:

- Øge bevidstheden om det ansvarlige ejerskab

- Øge antallet af mærkede og registrerede katte

- Øge antallet af neutraliserede katte

- Mindske antallet af katte på internaterne

- Mindske antallet af dumpede katte

- Mindske antallet af uønskede killinger

- Mindske antallet af "ejerløse" katte

Hvis man først har været på et katteinternat, vil det give en større forståelse af, hvorfor det er vigtigt at neutralisere sin kat. Der er hvert år uhyggeligt mange katte, der bliver indleveret, fordi "folk" ikke har fået neutraliseret deres kat, og ikke kan komme af med killingerne. Mange af kattene er desuden blevet dumpet et eller andet sted - måske fordi der fortsat er mennesker, der mener, at kattene kan klare sig selv. Men det kan de ikke. De kommer til at leve et forhutlet liv, og mange katte dør simpelthen af sygdom og manglen på mad. Og så er der de mennesker, der er fuldstændig udenfor pædagogisk rækkevidde, som efterlader katte i skraldespande og andre steder, hvor kattene kun kan få en langsom død, hvis de ikke bliver fundet af mennesker med hjertet på rette sted. 

En kat kan få op til 8 killinger i et kuld 3-4 gange om året, hvis den render ude! Det bliver til rigtig mange katte på et år!

Får man neutraliseret sin kat, bliver den i nærheden af sit hjem. Det betyder fx mindre fare for at blive kørt over, eller mindre risiko for, at den generer naboen. Et ansvarligt ejerskab handler også om at sørge for, at ens kat ikke render ind i naboens have, hvis man har en nabo, der gerne vil være fri for det. Katte kan godt have et fint liv i en kattegård, hvor der er mulighed for at bevæge sig rundt, klatre i træer og gemme sig i huler.

Personligt kan jeg anbefale at købe en kat fra et internat. De er dyrlægeundersøgte, vaccinerede, neutraliserede og mærkede, samt tilmeldt register. Ja, det koster... Til gengæld er de sunde og raske, og formerer sig ikke. 

Jeg ville ønske, at det var billigere at få neutraliseret sin kat - jeg tror det ville få flere til at gøre det... 

24-09-2019

Det er fantastisk at forestille sig, at for 63 millioner år siden var Faxe Kalkbrud dækket af vand. Her var koraller, som hajer, krokodiller og blæksprutter svømmede rundt imellem. Sammen med en masse andre dyr og planteorganismer har de dannet kalken. Derfor kan man være heldig at finde fossiler, hajtænder og koraller, hvis man bevæbnet med hammer og mejsel, og stor tålmodighed, begiver sig i kast med at undersøge de mange kalksten, der ligger. En rigtig god tur for hele familien, da alle kan være med. Det vil være en rigtig god idé at tage gammelt tøj på...

Selve kalkbrydningen startede helt tilbage i 1200-tallet, og er Danmarks største menneskeskabte hul i jorden. Der bliver stadig arbejdet dernede, så det er selvfølgelig vigtigt at holde sig på afstand af de store maskiner.

Jeg var der i lørdags - ikke for første gang, men oplevelsen var også stor denne gang. Solen skinnede fra en meget blå himmel og gav et smukt farvespil i vandet. Der er 3 søer dernede, og det ser fantastisk indbydende ud. Jeg blev overrasket over at se, at der var flere forskellige fugle, bl.a. lappedykkere, hvilket indikerede, at der var fisk. Og det var der, da jeg kiggede efter - nogle små nogle. Flere steder var der også sommerfuglebuske, som på billedet. Et dejligt sted med højt til himlen og rigtig mange, gode fotografiske muligheder.