Om naturen, maden og mennesker i tekst og foto

16-02-2020

Fra 17. november 2019 frem til 3. maj 2020 kan man i Middelfart på Clay Keramikmuseum opleve udstillingen med de kunstnere, der for 25 år siden tog initiativ til, at Danmark kunne få sit eget museum for moderne keramisk kunst, kunsthåndværk og design.

Dengang hed stedet Grimmerhus, og fik først sit navn Clay, som betyder ler, i 2015. Det ligger smukt med udsigt til Lillebælt, og i parken er der også fine skulpturer. 

Udstillingen Clay Today er en hyldest til de 5 initiativtagere, der står bag museets tilblivelse. Navnene på kunstnerne er Betty Engholm, Nina Hole, Niels Huang, Birgit Krogh og Peter Tybjerg. Nina Hole døde i 2016, mens resten lever og fortsat arbejder med deres kunst. 

Peter Tybjerg blev museets første leder, og det er én af hans krukker på billedet.

Det er meget forskellige udtryk og tilgange, man ser i denne udstilling - og endnu engang er det fascinerende at opleve alle de måder ler kan komme til udtryk på. 

Der er også mange andre spændende ting at se, så sæt god tid af til det - det er anbefalelsesværdigt!

09-02-2020

I de fleste kommuner i Danmark starter vinterferien i morgen, og jeg vil tro, at der er en del, der glæder sig til at kunne slappe af, måske sove lidt længere end til daglig, få nogle andre oplevelser, end hverdagens travlhed levner plads til.. 

Og der er jo rigeligt, man kan foretage sig. Jeg vil selvfølgelig opfordre til ture i naturen... Men jeg ved da også fra mig selv, at hvis himmel og hav står i et, så kan talemåden "Der er ikke forkert vejr, kun forkert tøj", ikke rigtig fange an.. Jeg synes ikke det er sjovt at blive gennemkold, uanset hvordan jeg har pakket mig ind. Jeg bilder mig ind, at der sikkert er flere der har det på samme måde?

Men måske er det vigtigt at forholde sig lidt til, hvordan vi bruger tiden, når vi er sammen. Eller når vi har mulighed for at være sammen. Hvordan kan vi optimere kvaliteten af vores samvær? Hvad er kvalitet egentlig? 

Der er givet stor forskel på, om man er barn eller voksen i den sammenhæng. Men umiddelbart er mit bud, at det er de voksne, der på en eller anden måde, skal brede mulighederne ud for børnene. Ud fra den tanke, at voksne som regel har en større erfaring end børn... Og ud fra den tænkning, at det børn har lyst til, måske ikke altid er det, de har brug for.

Børnene vil som regel vælge det, de allerede kender i forvejen, eller som de har hørt andre børn snakke om, hvilket er helt fint, men - måske - er de også lidt begrænset i deres idébank. Nogle - både børn og voksne, vil måske også straks tænke, at nu skal vi ud og have en masse oplevelser og gang i den. Og for nogen, vil det sikkert være en rigtig god idé, mens det for andre måske mere er nærværet med familien, der er i underskud.

Der er flere ting der taler for, at rigtig mange børn, mangler tid og nærvær. Hvilket bl.a. hænger sammen med, at både de selv og deres voksne har opmærksomheden alt for meget rettet mod forskellige skærme. Således bliver den enkelte på en måde isoleret i sin egen lille skærmverden, og interaktionen med andre udebliver, eller foregår gennem skærmen. Det kan godt starte en følelse af ensomhed... 

Der er mange ting, man kan foretage sig sammen, også hjemme. Spille brædtspil, læse historier, tegne og male, bage, bygge ting af genbrugsmaterialer... Kun fantasien sætter grænser. Mit lille bidrag til en familieaktivitet i denne omgang må være denne lille, enkle og sunde snack:

Det er dadler, mandler og mørk chokolade.

Dadlerne udstenes lige så forsigtigt, og i stedet for stenen, kommes en mandel ind på stenens plads. Jeg har brugt mandler uden "skal", men jeg tænker egentlig ikke, at det er strengt nødvendigt. Den mørke, min. 70% chokolade, smeltes ved lav varme, og når den er klar, så stik en kødnål eller lign. i dadlen, og dyp den helt i chokoladen. Hver enkelt lægges til tørre på et bagepapir, indtil de er kolde. Så kan de spises... Bliver der nogle tilovers, kan de hver især pakkes ind i madpapir og opbevares et køligt sted (ikke køleskab).

Når nu ferien starter her, så vil min opfordring være - at være sammen, som det allervigtigste. Snak og lyt og vær nysgerrige på hinanden. Rigtig dejlig ferie!

04-02-2020

Hvis man ikke alene er til luksusferie med hotelophold og all-inclusive, men også nyder at komme ud og leve lidt primitivt, så er der masser af muligheder for at overnatte på diverse shelterpladser rundt omkring i Danmark. Vigtigt er det selvfølgelig at vide, at der i langt de fleste tilfælde ikke forefindes gryder, potter og pander. I mange tilfælde er der lidt brænde til at starte et bål op med. Men ellers er det vigtigt selv at medbringe det, som man ved, man får brug for. 

Der findes et rigt varieret udbud af den slags pladser fra det helt enkle med en shelter og en bålplads til også at indeholde et bålhus, som fx her på billedet, muldtoilet og legeplads til børn og barnlige sjæle - naturligvis bygget i træ. 

Hvis det ikke er en decideret ferie, man er ude efter, så kan pladserne jo sagtens bruges til et udflugtsmål, hvor picnickurven pakkes og der er dømt vandretur i skoven, inden bålet tændes, kaffen nydes og de grillede pølser spises. 

Faktisk er det flere steder muligt at låne/leje en shelterplads - uden betaling. Så er du sikker på, at du har den for dig selv, eller du kan i hvert fald med god samvittighed sige, at den er din for en stund. Det kan du gøre på https://booking.naturstyrelsen.dk/Home/Liste 

Der er en regel om, at du max må overnatte 2 nætter på pladserne, men for at være helt sikker, så tjek det ud med det enkelte sted. 

Selvfølgelig skal man rydde op efter sig, dels så det er i orden til de næste, der kommer, men naturligvis også af hensyn til naturen. Jeg vil tro, at der de fleste steder står skraldespande lige til det samme. 

Jeg kan varmt anbefale det - så rigtig god fornøjelse!

31-01-2020

Mon det er for at narre fjenden, at den lille gnaver hedder hasselmus? 😉

Ifølge Naturstyrelsen er den, den eneste art af syvsovere i Danmark og Schleswig-Holstein. Den er samtidig udrydningstruet. Der er ikke mange steder i Danmark, hvor den tilsyneladende kan leve, og dermed overleve.. Det kræver særlige forhold af både træer, helst løvtræer, masser af underskov og en mangfoldighed af planter og insekter. Udover insekter lever den af bær, blomster, knopper, frugter og nødder. 

Om sommeren bygger den reder og ynglepladser højt oppe i træerne, hvor den også lever sit liv. Om vinteren går den i hi - oftest under en træstub eller trærod. Når vi herhjemme har alt for lidt urørt skov, så fratager vi bl.a. hasselmusen mulighed for at finde både føde og mulighed for at bygge reder. 

I Svanninge bjerge og andre steder på Syd Fyn gør man en del for at forsøge at sikre levesteder til den lille fyr. Bl.a. er der som på billedet en del urørt skov i Svanninge bjerge, men der sættes også redekasser op i håb om, at det vil give muligheder for at forøge bestanden. 

Hvis du vil vide mere, kan du med fordel besøge Naturstyrelsens mange oplæg omkring hasselmusen.

05-01-2020

Jeg vil tro, at der har været ca. 1 graders varme i dag, men næsten ingen vind. Derfor kan det snildt lade sig gøre at nyde en kop kaffe og en rugbrødsmad i det fri. Det smager fantastisk efter en god travetur i skoven. Måske kender du også til det med, at madpakken er en anelse bedre i det fri, gerne efter noget hårdt arbejde eller som her en travetur? Fordelen ved temperaturen en dag som i dag, er jo, at maden sagtens kan holde sig uden køletaske. Selvfølgelig skal man være pakket godt ind - helst med flere lag tøj. Det isolerer bedst, som du sikkert ved. 

Jeg opsøgte et af mine lokale ynglingssteder, shelterpladsen ved Ugledige sø, hvor der både er borde og bænke, shelter og muldtoilet. Og naturligvis den smukke udsigt ud over søen. Der er en del af den slags pladser rundt omkring, som vi kvit og frit kan benytte os af - nogle har også bålpladser og legepladser udført i træ. Det skriver jeg om på et andet tidspunkt.

Heldigvis er det mit indtryk, at de mennesker, der kommer her, har lige præcis den forståelse og respekt der skal til, for at her er hyggeligt og lækkert, og skraldespanden bliver benyttet. Der ligger ingen affald og flyder, og tingene ser pæne ud. Dejligt!