Om naturen, maden og mennesker i tekst og foto

17-06-2019

Det lykkes ikke altid helt godt hos mig... Selv om jeg bestræber mig på det. Jeg vil gerne undgå madspild så vidt muligt. Måske har du det ligesom mig? På hjemmesiden www.stopspildafmad.dk kan man læse en masse om emnet. Der står bl.a. den gode nyhed, at danskerne har reduceret ca. 14.000 ton madspild i perioden 2011-2017. 14.000 TON! 

I flg. Miljøministeriet (2015) - regeringens strategi for affaldsforebyggelse "Danmark uden affald II" smider vi hvert år ca. 700.000 ton mad ud, som kunne være spist. Heraf udgør ca. 260.000 ton madspild fra husholdingerne. Madspild defineres ved at være mad, der rent faktisk kunne være spist... 

Heldigvis er der sat mange tiltag i gang og det ser ud som om det vil fortsætte. 

Hvor meget batter det egentlig, at man selv i sit eget lille køkken, forsøger at tænke en ekstra gang? Her og nu - måske ikke det store... Men jeg er opdraget med, at selv om man kun er en lille prik i det store verdensrum, så vil det altid nytte at gøre en forskel. Ligegyldighed er derfor ikke vejen frem for mig. 

Én af de madvarer jeg har smidt ud, er endestykkerne i rugbrødspakkerne. Det har jeg ikke været særligt stolt over. Af én eller anden grund har jeg ikke haft lyst til at bruge dem i madpakken. Fuldstændig irrationelt, da de jo smager af ... rugbrød... præcis som resten af pakken. 

Nu er jeg begyndt at fryse dem. Når jeg har en tilpas mængde, tør jeg dem op, pensler dem med olivenolie og drysser med groft salt. Jeg bager dem i ovnen på ca. 200 grader i ca. 15 min. (Er der mange kerner, skal de have lidt længere tid.) Hold øje med, at de ikke bliver FOR mørke. Når de er afkølet en smule på en bagerist, skærer jeg dem i små tern. Herefter afkøles de helt og opbevares i lufttætte glas eller beholdere, indtil de skal bruges. De er velegnede til croutoner i salater eller blot til små sunde og velsmagende snacks. 

Måske kan du bruge idéen?

06-06-2019

Udskældte er de i stor udstrækning.. De breder sig, det er ukrudt, som er besværligt at fjerne fra vores græsplæner. 

De er også meget nyttige for vores bier og andre insekter, som jo i høj grad mangler noget at få næring fra. Alene af den grund, kan man jo vælge ikke at være alt for hård i sin bedømmelse af den gule blomst. Eller en alt for ivrig mælkebøttefjerner...

Men udover at være gavnlig for insekterne, så er mælkebøtten faktisk spækket med gode vitaminer, som vi mennesker kan få glæde af. Vi kan bruge dem til både mad og drikke, som jo i virkeligheden ikke behøver at komme bag på os. Rigtig mange af vores vilde planter og blomster har jo oprindelig været en naturlig del af vores egen fødekæde, før vi blev vant til mere og mere forarbejdet mad. Heldigvis vinder det mere og mere indpas igen at bruge naturens egne råvarer. Og sikke en skattekiste! Lige udenfor vores egen dør - helt gratis!

De nye, spæde mælkebøtteblade er fine i salater. Jo større og ældre de bliver, des mere bitre bliver de. Under alle omstændigheder er de fine sammen med andre typer af salater.

Mælkebøttepesto, som kan bruges ligesom alle mulige andre pestoer. Bland bladene med hvidløg, valnødder eller andre nødder, Grana riveost eller Parmesan og en god olivenolie. Det hele blendes. Smag evt. til med salt og peber. 

Eller hvad med saft fra blomsterne? Brug ca. 100 gule blomster (fra et sted, der ikke er sprøjtet) - og som skal være grundigt skyllede, 1 økologisk citron i skiver/ + evt. en økologisk appelsin, ca. 1 dl. sukker. Du kommer det hele i et stort fad og hælder kogende vand over. Det trækker ca. 12 timer, hvorefter du sier saften og giver det et hurtigt opkog. Måske du synes der mangler lidt sukker, så kan du sagtens komme det i, inden du koger saften op. Derefter hældes det på rengjorte flasker. Det kan også fryses. Brug evt. mælkekartoner, som er grundigt rengjorte. 

Rigtig god fornøjelse!

 

 

29-05-2019

Jeg holder meget af at se de store perspektiver, når jeg fx er ude i naturen. Og der er masser at fotografere. Jeg ser både på motiver og på former og farver, samt mønstre. Lidt afhængig af, hvad der er mit formål med fotograferingen, kan det også være, at der skal fortælles en slags historie, eller at jeg skal forsøge at få en særlig stemning frem. Nogle gange er det bestemte opgaver, andre gange er det mere lystbetonet, hvor jeg kan lade fantasien springe.

Flere gange har jeg oplevet, at andre mennesker, som muligvis ikke fotograferer, er blevet ovrerasket over, at jeg kravler rundt på en skovsti, hvis jeg da ikke ligger lige så lang, jeg er. Fuldstændig opslugt af at fotografere fx en bille. Jeg kan godt forstå, hvis det er svært at forstå, hvis man ikke selv har den passion... Men sandheden er, at for mig er det den bedste meditation. Tankerne enten flyder frit eller tømmes helt, og tiden nærmest forsvinder. Det er magisk og vidunderligt. Og der findes så mange fantastiske små historier gemt i naturen. 

Ligesom den stilhed der ofte er, efterhånden er en sjældenhed, som jeg sætter stor pris på. Måske er den også med til at gøre oplevelserne i naturen magisk? 

På min KIG IND side kan du se, hvad jeg er i gang med at fotografere på dette billede. Det handler om at få øje på... Og det er alle vegne, hvis vi går på opdagelse. Jeg kan kun anbefale det - så god fornøjelse, hvis du får lyst.

22-05-2019

Det er dejligt at komme rundt i vores eget lille land, hvor der er så mange smukke steder, og hvor der er mulighed for at blive fyldt med glæde over både de små og store seværdigheder. Min oplevelse af Danmark er, at vi har en stor mangfoldighed, og at hvis vi bruger vores nysgerrighed og interesse, så er der rige muligheder for at vi kan blive beriget - også uden at det koster en formue. ja, nogle gange er det helt gratis, hvis vi ser bort fra den transport, vi måske er nødt til at bruge på at komme et sted hen. 

Jeg har lige været i Vejle, som jeg ikke har besøgt på den måde før. Vejle ligger smukt! På min KIG IND side, er der et billede af Vejlebroen i tæt tåge. Der er masser af vand, og der er flere spændende, arkitektonisk interessante bygningsværker, fx Fjordenhus og Bølgen. Der er masser af smuk og varieret natur, og det virker til, at der på magisk vis er gjort plads til både det ene og det andet. Langs vandet, går man igennem skoven og kommer ud til Tirsbæk Gods, som er fuldstændig idylisk beliggende med tilhørende gamle huse, der bl.a. har været arbejderboliger. I bymidten er åen blevet fritlagt, rundt i byen ses spændende og lidt mystiske skulpturer og inde midt i byen er parken, hvor forskellige sjove og finurlige skulpturer og vandkunst pryder og fryder. Vejle er en by, som i hvert fald efterlader mig med et indtryk af, at her er en masse til sanserne.

 

14-05-2019

Jørgen E. Olsen som er professor ved Århus universitet har lavet et regnestykke, som er interessant, hvis man interesserer sig for biodiversitet og betydningen af dette for bl.a. vores insekter.

Han siger, at hvis kommuner og boligforeninger omlægger nogle af deres græsørkener, som han kalder det. Og hvis de ca. 1,5 millioner husstande der er i Danmark hver især omlægger ca. 100 m2 af deres have til vildhave, så vil det give ca. 25.000 hektar = ca. 21.000 fodboldbaner. Og at det i den grad vil nytte noget. 

Tænk engang bare 100m2 i DIN have... Og det behøver jo ikke at være midt i det hele, og det kan også deles op i mindre områder i haven. Tænk hvis alle gjorde det. Var med til at passe på vores dyrbare natur. Så vil insekterne summe, og flere arter vil overleve. Tænk hvis vores politikere ville satse mere på den slags.

Jeg husker tydeligt de smukke grøftekantsblomster tilbage i min barndom, hvor mangfoldigheden var stor. I dag er det sjældent, jeg ser dem. Der kan godt stå lidt blomster, men det er som regel kun én eller to slags. Det er ikke godt nok... Vi kan allesammen gøre noget, forholdsvis let og med en kæmpe betydning. Håber du vil være med?