Om natur, seværdigheder, mad og mennesker i tekst og foto

02-05-2021

Mellem Skælskør og Bisserup finder man øen Glænø, der ligger næsten som en lille afsondret verden for sig. Man kører via en smal dæmning dertil og ud af små, snoede veje, hvor husene ligger og ser hyggelige ud. Der bor vist nok omkring 50 mennesker der, så mon ikke de kender hinanden? 

Helt ude for enden er der en parkeringsplads, for så er det slut med at køre. Vandet glimter i solen og bølgerne ruller. Til den ene side går der en sti langs et hus, hvor der længere fremme er et fint kig til bl.a. Bisserup og Ormø. Sidstnævnte er én af Europas største skarvkolonier.  Her i ynglesæsonen, er det ikke muligt at gå ret langt af denne vej, men smukt er det alligevel.

Til den anden side er der mulighed for at gå ned på stranden, og bare nyde vejr og vind. Vil man ud på en længere tur, kan man gå op over stranden på et markstykke, hvorefter der igen er nedstigning til stranden. Her er der, som på billedet, de fineste klinter og træer, der gror faretruende nær kanten. 

09-04-2021

Efter en dejlig, men kølig dag, var det også rart at komme i læ og lune sig med en kop kaffe.

Turen gik til Lekkendeskoven, der ligger lidt uden for Præstø. Fra 1840 - 1996 fungerede skoven som dyrehave til Lekkende Gods. Der er en stor vildtbestand, fortrinsvis dåvildt, som man sagtens kan få øje på, hvis man vel at mærke går stille omkring, så vildtet ikke bliver skræmt væk.

Og måske er det nogen gange den øvelse, der skal til, når vi færdes i naturen? Selvfølgelig for dyrenes skyld, da det jo er deres hjem, men også for vores egen.. Stilheden kan være healende, selv om den for nogen også kan være skræmmende, fordi vi pludselig kan høre, hvad vi selv tænker, eller bedre mærke efter, hvordan vi har det i virkeligheden. Men for langt de fleste vil jeg tro, at det vil være en god oplevelse. Stilheden vil jo også betyde, at vi pludselig bliver opmærksomme på alt det liv, der er i skoven. Vores sanser skærpes, så vi også får øje på de små bevægelser fra insekter og dyr. Nysgerrigheden bliver måske vakt - hvad er det for en mærkelig én, der kravler der.. Det kan jeg varmt anbefale, hvis du ikke allerede gør det.

I 1996 blev Lekkendeskoven udlagt til til urørt skov, som betyder, at døde og døende træer skal blive stående, hvilket jo er et eldorado for alt det krible - krable liv, der er osv... Ifølge et skilt ved indgangen ved det gamle traktørsted står der, at Eremitbillen, som er meget sjælden, lever i skoven, og netop er afhængig af de gamle, hule løvtræer, såsom eg og bøg.

06-04-2021

Ligesom jeg kan betages af de store udsigter, synes jeg også det er spændende at få øje på det enkle. Dette billede er "blot" en del af et hegn, men jeg har arbejdet med kompositionen - imens jeg tog billedet - og synes det holder.. 

Det sjove ved at fotografere den slags billeder er for mig både en kreativ proces, men også en træning i at "få øje på". Sidstnævnte er vigtig synes jeg, da det at fotografere, i høj grad er at få øje på.. 

Og når først jagten går ind på alle de små detaljer, på at få enkeltheder til at gå op i en større enhed, så er det faktisk lidt svært at holde op med igen :-) 

28-03-2021

Påsken står for døren... Og dermed nogle helligdage - i hvert fald for rigtig mange. Måske gør det ikke den store forskel for dem, der lige nu sidder og venter på at komme i gang med at arbejde, og som har ventet på det rigtig, rigtig længe. Men der er jo også mange, der har arbejdet hele tiden, selv om arbejdsforholdene muligvis har været anderledes.

Personligt håber jeg på milde vinde og masser af solskin, samt tid og ro til at gøre noget af det, som jeg holder af, når jeg ikke skal arbejde.

Gad vide hvor meget der egentlig er i gang i fht gækkebreve i de små hjem rundt omkring? Eller hvor mange børnefamilier, der holder traditioner i hævd? Trille påskeæg, male på æg, lede efter de æg, som påskeHAREN... har gemt ;-) Og hvad der ellers findes af hyggelige ting, som hører påsken til, når man er børnefamilie. 

Jeg kan fint huske, da jeg som barn skulle puste æg. Det var bestemt ikke nemt, selv om der blev lavet et lille hul i begge ender. Men på en eller anden måde, gjorde det ikke så meget, fordi belønningen bestod jo i, at æggene bagefter skulle males rigtig flot og derefter hænges op i Forsythia - grene, der stod fint i en vase.

Eller når man havde lavet et fint gækkebrev til sin mor og lagt det i postkassen, så hun absolut ikke kunne regne ud, hvem det kom fra... 

En vintergæk,
en sommernar,
en fugl foruden vinger,
en lille ven,
som har dig kær,
en kærlig hilsen bringer.

Mit navn det står med prikker, pas på det ikke stikker....

05-03-2021

Trænger du til at komme en tur i skoven, hvor benmusklerne kan blive udfordret? Så er Åsen ved Næstved måske et meget godt bud for en rask travetur - bakke op og bakke ned.

Man kan parkere ved Fruens Plantage, hvor der også er en oplysningstavle i forbindelse med bl.a. nogle af de afmærkede ture der er. Holder du af at overnatte i shelter, er det også en mulighed her.

Der er et sagn forbundet med Åsen... Der boede en trold i Fladså, som måske var en anelse ondsindet én af slagsen. Da han havde brug for at sove middagslur, men blev forstyrret af kirkeklokkerne inde i Næstved, blev han rasende! Han tog derfor en stor sæk og fyldte den med jord, sand og grus og slængte den over skulderen i den hensigt at drukne kirken i selvsamme materiale. Da han med hidsige skridt begav sig på vej til Næstved, opdagede han ikke, at der var et lille hul i sækken. Den jord, der sivede ud i den forbindelse hele vejen til Næstved, blev til det, vi i dag kalder for Åsen. 

Og hvordan endte historien så? Da trolden nåede Næstved og opdagede, at han havde mistet en masse jord undervejs, blev han endnu mere edderspændt rasende, og som det sker for os alle, når vi befinder os i det røde felt, så er det svært at handle fornuftigt og rationelt. Således også for den store trold... I al sin arrigskab og vrede kylede han sækken fra sig... Og således blev Munkebakken til.

Åsen skulle efter sigende også være Danmarks længste bjergkæde - ca. 10 km lang og nogle steder op til 50 meter i højden. 

God tur :-)